O
sójových proteinech už víme své Nyní
je to oficiální i v Evropě: konzumace sójových proteinů je aktivním
přípěvkem ke zdraví. Britská organizace pro ochranu spotřebitelů,
označovaná zkratkou JHCI (Joint Health Glaims Initiative) potvrdila,
že denní spotřeba minimálně 25 g sójového proteinu ve výživě
obsahující málo nasycených tuků, může přispět k poklesu hladiny
cholesterolu v krvi. Jak známo, jeho zvýšené hodnoty jsou rizikovým
faktorem ke vzniku koronární srdeční choroby. Základem pro toto
tvrzení společnosti JHGI je výzkum sedmi vedoucích britských vědeckých
pracovníků. Podobné
tvrzení vyslovila o sójových proteinech již v roce 1999 i americká
společnost FDA. Tento poznatek byl také získán z 50 nezávislých
studií, v nichž bylo rovněž uvedeno, že spotřeba 25 gramů sójového
proteinu ve výživě obsahující málo nasycené tuky snižuje riziko
koronární srdeční choroby. Návrh
připravil a předal americkým úřadům chemický koncern DuPont
Protein Technologies, který je y oblasti výzkumu, produkce a prodeje
vysoce hodnotných sójových proteinů, jakož i přísad do sójových
vláken jedním z předních světových výrobců. Spotřebitel
najde pod názvem sójového proteinu SOLAE značkový druh této látky,
nabízející důležité zdravotní přednosti a co je podle výrobce
neméně důležité -i výbornou kulinární pochoutku! Nabídková
paleta izolovaných sójových proteinů sahá v SRN od koncentrátů bílkovin
- v práškové formě - pro kulturisty i vytrvalostní sportovce, přes
dietní preparáty k různým doplňkům potravin, nebo přípravků
sloužících ke kontrole hmotnosti až k lahodným hotovým nápojům. Mnohé
výsledky studií svědčí o tom, že sójový protein SOLAE podporuje
nejen srdeční činnost, ale působí i pozitivně na zdravý vývoj
kostí, napomáhá řešit problémy v klimakteriu, při vysokém krevním
tlaku, jakož i proti nebezpečí vzniku různých onemocnění
rakovinou.
|