O sójových proteinech už víme své

Nyní je to oficiální i v Evropě: konzumace sójových proteinů je aktivním přípěvkem ke zdraví. Britská organizace pro ochranu spotřebitelů, označovaná zkratkou JHCI (Joint Health Glaims Initiative) potvrdila, že denní spotřeba minimálně 25 g sójového proteinu ve výživě obsahující málo nasycených tuků, může přispět k poklesu hladiny cholesterolu v krvi. Jak známo, jeho zvýšené hodnoty jsou rizikovým faktorem ke vzniku koronární srdeční choroby. Základem pro toto tvrzení společnosti JHGI je výzkum sedmi vedoucích britských vědeckých pracovníků.

Podobné tvrzení vyslovila o sójových proteinech již v roce 1999 i americká společnost FDA. Tento poznatek byl také získán z 50 nezávislých studií, v nichž bylo rovněž uvedeno, že spotřeba 25 gramů sójového proteinu ve výživě obsahující málo nasycené tuky snižuje riziko koronární srdeční choroby.

Návrh připravil a předal americkým úřadům chemický koncern DuPont Protein Technologies, který je y oblasti výzkumu, produkce a prodeje vysoce hodnotných sójových proteinů, jakož i přísad do sójových vláken jedním z předních světových výrobců.

Spotřebitel najde pod názvem sójového proteinu SOLAE značkový druh této látky, nabízející důležité zdravotní přednosti a co je podle výrobce neméně důležité -i výbornou kulinární pochoutku! Nabídková paleta izolovaných sójových proteinů sahá v SRN od koncentrátů bílkovin - v práškové formě - pro kulturisty i vytrvalostní sportovce, přes dietní preparáty k různým doplňkům potravin, nebo přípravků sloužících ke kontrole hmotnosti až k lahodným hotovým nápojům.

Mnohé výsledky studií svědčí o tom, že sójový protein SOLAE podporuje nejen srdeční činnost, ale působí i pozitivně na zdravý vývoj kostí, napomáhá řešit problémy v klimakteriu, při vysokém krevním tlaku, jakož i proti nebezpečí vzniku různých onemocnění rakovinou.
Technický týdeník
  Datum vydání: 17.12.2002



zpět