Nemocnice odmítá....

Nemocnice petici proti likvidaci chirurgické ambulance odmítá...

Odmítá i: Danihelková stěhování lékařů je fáma
27.10.2010 06:01
Blansko -Pacienti se bojí, že se ordinace praktických lékařů v blanenské nemocnici přestěhují z přízemí do třetího patra. Podle lékařů i vedení nemocnice je stěhování nesmysl.
     Desítky kašlajících pacientů, z nichž někteří jsou o berlích, se tísní u výtahu, aby se dostali až do třetího patra ke svému praktickému lékaři. Této představy se děsí pacienti blanenské nemocnice. Blanskem se totiž šíří zvěsti, že by se praktičtí lékaři, kteří sídlí v přízemí nemocnice, měli přestěhovat do třetího patra. Samotní lékaři však o tom nic neslyšeli a také vedení blanenské nemocnice stěhování popírá.
      „Při své nedávné návštěvě nemocnice jsem se dozvěděla, že během dvou až tří měsíců se mají praktičtí lékaři z přízemí přestěhovat do třetího patra. Nechci si ani představovat, jak by to vypadalo, kdyby se pacienti všech praktických lékařů v nemocnici, a zvláště ti starší, museli obtížně dostávat do jejich ordinací v patře pomocí výtahu nebo po schodech. Byla by to pro nás opravdu katastrofa,“ děsí se pacientka Zdena, která si nepřála zveřejnit své celé jméno.
    Kdyby pacienti měli docházet místo do přízemí až do třetího patra, by byl problém i podle lékařů. O tom, že by se měli stěhovat, však sami nic nevědí.
    „O stěhování se doslýchám poprvé. Nevěřím ale tomu, že by to byla pravda. Ani si to neumím představit. Bylo by to velmi komplikované. Každý z nás má vybavení přizpůsobené prostorám ordinace a to už vůbec nemluvím o tom, jaký by to mělo dopad na naše pacienty,“ řekl praktický lékař Jiří Danda, který má svoji ordinaci v přízemí nemocnice.

Musí být dostupní
Nejčastějšími pacienty praktických lékařů jsou právě staří lidé, pro které je každý krok navíc namáhavý. Proto také ordinace praktických lékařů bývají nejdostupnější ze všech.
    „Přestěhování by bylo špatné také pro pacienty. Často k nám totiž chodí staří lidé, pro které by bylo třetí patro problém. Zvlášť, když teď musí do odborných ambulancí přes praktického lékaře,“ dodal Danda.
     Horší dostupnost lékařů by byla problém i podle praktického lékaře Zdeňka Grünwalda, který má v blanenské nemocnici také svoji ordinaci. Podle něj se však pacienti stěhování lékařů obávat nemusí.
    „To, že bychom se měli stěhovat, se ke mně doneslo. Jedná se ale o fámu, jako radní Blanska bych o tom každopádně věděl. Ani si přesun až do třetího patra neumím představit, praktičtí lékaři musí zůstat v první linii, musí být pro pacienty nejdostupnější ze všech,“ uvedl Grünwald.

Lékaři zůstanou
Zvěsti o tom, že by se ordinace praktických lékařů v blanenské nemocnici měly přestěhovat z dostupného přízemí až do třetího patra, popírá i ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková.

„Že bychom zamýšleli přestěhovat praktické lékaře z přízemí do třetího patra, není rozhodně pravda. Vůbec nechápu, jak se taková fáma mezi lidi dostane. Už se mě na to ptala i jedna z lékařek. Ale opravdu se k ničemu takovému nechystáme,“ vyvrátila ředitelka nemocnice Danihelková.
Autor: Vladěna Šebelová
http://blanensky.denik.cz/zpravy_region/danihelkova-stehovani-lekaru-je-fama-20101026.html


Odmítá i: Zubaři se bojí odchodu z blanenské nemocnice 21.9.2010
Blansko - Mezi Blanenskými se šíří obavy, že z tamní nemocnice budou muset odejít zubaři. Podle ředitelky nemocnice se stěhovat nebudou.
    Když lidi v Blansku a okolí rozbolí zub, zamíří obvykle do tamní polikliniky, kde pracuje osm zubařů. V těchto dnech se však mezi pacienty i mezi samotnými zubaři šíří obavy, že budou muset z nemocnice odejít. Ředitelka nemocnice i starostka města však vyvracejí, že by se chystalo stěhování zubních lékařů.
   Informace o stěhování zubařů se donesla také Vladimíru Vaňkovi z Klepačova. „Jako pacientovi se mi tato myšlenka vůbec nelíbí. Zubaři jsou nyní v jednom patře polikliniky, pak by ale byli rozptýlení po městě a nastal by tak mezi nimi problém s komunikací,“ nezamlouvá se Vaňkovi a vysvětlil, že dosud se mohli lékaři mezi sebou poradit, pokud se jim něco na stavu pacienta nezdálo. Nynější výhodou je také snadná zastupitelnost lékařů v době dovolených. „Myslel jsem, že poliklinika je tu od toho, aby zlepšovala služby pro lidi, a ne naopak,“ upozornil Vaněk.
   O stěhování se soukromí zubaři dozvěděli už v květnu. „Upozornili nás, že k vystěhování zubního by mělo dojít do dvou až tří let. Zprávou jsme byli velice zaskočeni, zvlášť když platíme řádně nájem. Spojili jsme se tedy se zastupiteli města, protože právě město je zřizovatelem nemocnice. Odpověď zněla, že ke změnám nedojde,“ nastínila zubařka Irena Vrtělová s tím. Přestěhování ordinace by podle ní většinu ze stávajících dentistů položilo.
Stěhování? Krach
„Většině lékařů je přes padesát let. Pořídit si novou ordinaci za vlastní náklady by pro ně bylo likvidační, protože by takovou vysokou částku do důchodu nesplatili,“ vysvětlila Vrtělová. Podle ní by na změnu doplatili také pacienti. Zubaři totiž nyní v případě potřeby ošetří i lidi, kteří právě leží v nemocnici. „Tyto pacienty ošetřujeme bez poplatku. Naši pomoc potřebují denně. A co se ostatních lidí týká, myslím si, že zubařské ošetření potřebují více než plastickou chirurgii, která by možná v prostorách po zubařích měla vzniknout,“ uzavřela Vrtělová.
    O budoucnost má strach i lékařka Jarmila Kupková. „Nevíme, na čem jsme, a stěhování stojí velké peníze. Nestačí pořídit jen stůl a fonendoskop. Musíme splňovat řadu požadavků,“ řekla Kopková, která by nejraději v prostorách nemocnice zůstala.
   Blanenští radní jsou proti myšlence nemocnice bez zubařů. Potvrdila to starostka Jaroslava Králová. „Jakoukoliv změnu v prostorách nemocnice musí odsouhlasit rada. Ta o změnách neuvažuje. Zatím,“ uvedla Králová s tím, že Blanenští jsou zvyklí docházet za zubařem do nemocnice dlouhá desetiletí. Vystěhování zubních lékařů by podle ní vyžadovalo hlubší analýzu. „Zatím padly pouze úvahy o tom, že by nemocnice mohla rozšířit své služby a vlastní ambulance. Chybí jí však prostory,“ dodala Králová.
     Ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková plán o přesunu zubařů popřela. „To nechystáme. Nevím, co se mezi lidmi šíří za paniku. Zubní lékaři uvolnili nemocnici jen denní místnost. Snad proto dostali obavy,“ sdělila. O nedostatku prostor pro další záměry rozvoje nemocnice se ředitelka zmínila jen obecně. „Je pochopitelné, že chceme nemocnici rozšiřovat dál. O jaké ambulance a kdy? Tak konkrétní plány nikde nepadly,“ ubezpečuje Danihelková s tím, že otázku polikliniky bude řešit v budoucnu.


Tak to je jediné co zná - odmítat. A co když bude odmítnuta ona i s jejími odmítnutími a to definitivně?


                                                       zpět